Miért vásárol IneTrackert egy halőr?


#1

Hello hal(ló)!

Tavasszal egy igen érdekes hívást kaptunk: halőrök számára kerestek Androidos nyomkövetőt. Pár hónap elteltével érkezett egy visszajelzés is: bevált az előfizetés, hosszabbítanának, pont ideális ez a szolgáltatás az ő céljaikhoz. Munkatársaimmal kapva kaptunk az alkalmon, egyeztettünk egy időpontot, autóba szálltunk, és elmentünk Szolnokra. Látogatásunk során kiderítettük, hogy mit is csinálnak a halőrök és miért pont az IneTracket használják a munkájuk során. Szolnokon Donkó Péterrel, a Közép-Tiszavidéki Horgász Egyesületek Szövetségének titkárával beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a horgász szövetség?
A Közép-Tiszavidéki Horgász Egyesületek Szövetség a Magyar Országos Horgász Szövetség tagszervezete, amely a Közép-Tiszához tartozó tagegyesületekért felel, érdekképviseletet, szakmai segítséget nyújt ebben a régióban. Az idei magyar jogszabályok változásai miatt feladataik jelentősen bővültek. A halgazdálkodási vízterületeket horgászkezelésbe adták, ezáltal alhaszonbérlőként ők is kaptak egy nagyobb területet. A 3200 hektáros vízterületen halgazdálkodással, haltelepítéssel, horgászjegyek értékesítésével, és halőrzéssel foglalkoznak. A terület őrzésével 6 halőrt bíztak meg, akik heti 40 órában, előre meghatározott időben látják el feladataikat.

Miért van szükség halőrökre?
A 2013. évi CII. törvény szerint a hal nemzeti kincsünk. A halállomány védelme, megújítása, utánpótlása a halászati hasznosító feladata.
A halakat nemcsak az orvhorgászoktól kell óvniuk, de a kormorán gyérítés is fontos része a munkájuknak. Ehhez fontos, hogy a horgász szövetség bevétellel rendelkezzen. Ha jó a halőrzés, emelkedik a bevétel is: ha a horgászok látják, hogy járnak halőrök, akkor szívesebben váltják ki az engedélyt. A bejövő összegből telepítik újra a halakat, illetve bérezik a szövetség dolgozóit, és a halőröket. A szövetség emellett fontos feladatának tartja a gyermekek képzését is. A régi időkkel ellentétben ma már egyre kevesebb időt töltenek a lurkók a friss levegőn. Nyaranta inkább az okostelefonjuk jelent kikapcsolódást a táborok, természetjárás, tóparton üldögélés helyett. A gyermekképzések horgásztáborokban történnek, ahol kicsik és nagyok együtt tanulnak a vízi élővilágról, a természetről, és a horgászat rejtelmeiről.

Mire használják az IneTracket?
A halőröknek nagy területet kell bejárniuk. Annak ellenére, hogy letöltik a munkaidejüket, nem mindig találkoznak a horgászokkal. Így nem véletlen, ha panasz érkezik be a munkájukkal kapcsolatban.
A nyomkövetést a munkáltató és munkavállaló védelmében kezdték el használni. A halőrök munkakezdéskor bekapcsolják, befejezéskor pedig kikapcsolják az alkalmazást. Péter főként a nettó munkaidőt ellenőrzi náluk, illetve, hogy jártak-e a számukra kijelölt területen. Bármilyen panasz esetén kinyomtatja a menetlevelet, együtt megnézik a horgásszal, hogy melyik nap merre jártak a halőrök.

Miért pont telefonos nyomkövetést alkalmaznak?
Mivel a szövetség még nem rendelkezik saját tulajdonú gépjárművel, a halőrök saját autójukat használják. Ezekbe nem szeretnének nyomkövetőt tenni. A későbbiekben a szövetség szeretne saját tulajdonú gépjárműveket vásárolni, ezeknél majd aktuálissá is válik a nyomkövetés.
Sok esetben azonban a halőrök motorcsónakkal közlekednek, így hatékonyabb ellenőrizni a területet. A csónakban nehezen kivitelezhető ezt a típusú nyomkövetést alkalmazni, így itt is a telefonokkal megoldott módszer vált be a legjobban. Az androidos nyomkövetéssel a csónak üzemanyagnyilvántartása is egyszerű, az üzemórával szorozva számolják el a jármű üzemanyagdíját.

Miért jó a magyar horgászat?
A Közép-Tiszavidéki Horgász Egyesületek Szövetsége számos kupát, győzelmet, helyezést tudhat magáénak.
A magyar horgászok kifejezetten jónak számítanak. A 2008-ban szervezett Női Horgász Világbajnokságnak Szolnok adott helyet, amely nem kis elismerést jelent a szövetség számára. Az Európa Bajnokságon magyar horgász lett az első helyezett, és magyar csapat volt a második helyen.
A horgászatot bármilyen sporthoz lehetne hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy kevésbé jelenik meg a média felületeken. A verseny hosszadalmas és külsőleg monoton, kevésbé látványos, ezért nehéz a nézőket oda vonzani. Ennek ellenére a küzdelem ugyanúgy jelen van ezeken a versenyeken, és alapos válogatás előzi meg a bajnokságokat, nagy szó az, ha valaki képviselheti az országot egy rangos külföldi versenyen.


nem listázva: #2

listázva #3